Search more about Pets & Animals

The word "animal" comes from the Latin word animale, neuter of animalis, and is derived from anima, meaning vital breath or soul. In everyday colloquial usage, the word usually refers to non-human animals. The biological definition of the word refers to all members of the Kingdom Animalia. Therefore, when the word "animal" is used in a biological context, humans are included.
Follow Me on Twitter.. https://twitter.com/AnimalSmile

Share Friends About Animals of our Planet

Share |
Showing posts with label about birds. Show all posts
Showing posts with label about birds. Show all posts

About Gulls/SeaGulls

Posted by WishbonE at 11:51 PM

Sunday, January 11, 2009

Gulls or SeaGulls are typically medium to large birds, usually grey or white, often with black markings on the head or wings. They typically have harsh wailing or squawking calls. They have stout, longish bills, and webbed feet. Gull species range in size from the Little Gull, at 120 g (4.2 oz) and 29 cm (11.5 inches), to the Great Black-backed Gull, at 1.75 kg (3.8 lbs) and 76 cm (30 inches). Color mainly white with no brown plumage, head feathers vary seasonally from dirty white/brown to pure white/black, and tail whitish with no dark bars. Immature gulls often dirty white to brown.

Most gulls, particularly Larus species, are ground nesting carnivores, which will take live food or scavenge opportunistically. The live food often includes crabs and small fish. Apart from the kittiwakes, gulls are typically coastal or inland species, rarely venturing far out to sea and into surrounding deciduous forests. Sea gulls are intelligent birds existing in great numbers along coastal areas, as well as inland lakes and rivers. Gulls can drink either salt or freshwater and their scavenger diets allow them great adaptability. Sea gulls eat anything from dead fish and garbage to field mice and insects.

Gulls—the larger species in particular—are resourceful, inquisitive and highly intelligent birds, demonstrating complex methods of communication and a highly developed social structure; for example, many gull colonies display mobbing behavior, attacking and harassing would-be predators and other intruders. Sea gulls are mainly nuisance pests around harbors, landfills, agricultural areas, and when begging for food. In addition, they foul residential and commercial buildings and public areas with their smelly droppings, and they account for 50% of documented aircraft-bird strikes.

Several species of sea gulls have extended their ranges significantly inland, with landfills and agricultural development being the attractions.

About Water-Flying Penguin

Posted by WishbonE at 10:27 PM

Thursday, December 18, 2008

Penguins are birds with black and white feathers and a funny waddle, and the only kind of bird that is unable to fly. enguins often are referred to as "flippered flyers" due to their effortless movement through the water and their possible evolution from gull-like birds. Its believed that 40-50 million years ago, while Antarctica breaking away form Gondwanaland, penguins also were separating to form their own species. Originally, indigenous to warmer climates, penguins adapted to the cold as Antarctica made its move southward. There are 17 species of penguins some of which are found as far north as the equator. Penguins are categorized into three families: brush-tail, crested, and king/emperor penguins. Of the 17 species only six are found in Antarctica (Adélies, Chinstraps, Emperors, Gentoos, Macaronis, and Rockhoppers). Penguin ancestry beyond Waimanu remains unknown and not well-resolved by molecular or morphological analyses. What seems clear is that penguins belong to a clade of Neoaves (living birds except paleognaths and fowl) which comprises what is sometimes called "higher waterbirds" to distinguish them from the more ancient waterfowl. This group contains such birds as storks, rails, and the seabirds, with the possible exception of the Charadriiformes.

The word Penguin is thought by some to derive from the Welsh words pen (head) and gwyn (white), applied to the Great Auk which had white spots in front of its eyes (although its head was black); or from an island off Newfoundland known as Pengwyn, due to its having a large white rock. (In the latter case, the name may also have come from Breton.) This theory is supported by the fact that penguins look remarkably like Great Auks in general shape.

Part of Penguins adaptation to the cold snowy weather includes oily, unwettable feathers which cover the outer layers of penguins. Underneath is a layer of soft down feathers and under that a thick layer of fat. This keeps the penguins so warm they will actually fluff their feather to released trapped heat in order to cool down. In addition to their fine attire, penguins are well known for their swimming abilities. Using their flippers for propulsion and their feet as a rudder, penguins can swim in excess of 12 mph (20 kph). Through the use of air sacs to protect their lungs, penguins can stay under water for 15 to 20 minutes and dive as deep as 275 feet (900 meters). Penguins spend as much as 75% of their time underwater, searching for food in the ocean. When they are in the water, they dive and flap their wings. It looks just like they are flying! Penguins are shaped like a torpedo. Their body is built for the most efficient swimming with their average speed in the water being about 15 miles per hour.

Although very near-sighted on land, penguins posses exceptional vision in the water. Their eyes, like the many sea animals, are attuned to the colors of the sea--green, blue-green, and violet. They need this excellent vision to avoid leopard seals and killer whales, which are their primary predators in the ocean. On land their arch enemy are skuas (large birds) which snatch penguins chicks from nests. In the water, penguins typically feed on krill and fish. The dietary habits of penguins are relatively easy to monitor. Krill eating penguins excrete pink quano, while those eating fish leave behind white guano. The yolks of penguins eggs often are red denoting the consumption of krill. All penguins are countershaded for camouflage – that is, they have a white underside and a dark (mostly black) upperside. A predator looking up from below (such as an orca or a leopard seal) has difficulty distinguishing between a white penguin belly and the reflective water surface. The dark plumage on their backs camouflages them from above.

Albatross: amazing gliding animal

Posted by WishbonE at 1:13 AM

Tuesday, December 2, 2008

  • An albatross can sleep while flying.
  • An albatross can glide for up to six days in mid-air without beating it's wings, and that it can take a nap while doing so,
  • Wide-winged and long-lived, albatrosses are rarely seen on land, preferring to stay out on the ocean except to mate and raise their young.
  • One Laysan albatross, tracked by biologists at Wake Forest University, flew more than 24,843 miles in flights across the North Pacific to find food for its chick in just 90 days — a flight distance equivalent to circling the globe.
  • Albatross can live up to 80 years.

Kingdom: Animalia
Phylum: Chordata
Class: Aves
Order: Procellariiformes
Family: Diomedeidae

Contrary to popular belief, albatrosses do not sleep while flying. They sleep on the ocean surface.
Albatrosses are efficient long-distance flyers. Rather than flapping their wings to provide lift as most birds do, they glide on air currents. For every meter they drop while gliding, they can travel forward 22 meters. When their wings are fully extended, they are locked into place by a tendon so that the albatross does not have to expend energy keeping its wings outstretched.
Albatrosses feed primarily on squid or schooling fish, but are familiar to mariners because they sometimes follow ships in hopes of dining on handouts or garbage.

The albatrosses are a group of large to very large birds; they are the largest of the procellariiformes. The bill is large, strong and sharp-edged, the upper mandible terminating in a large hook. This bill is composed of several horny plates, and along the sides are the two "tubes", long nostrils that give the order its former name. The tubes of all albatrosses are along the sides of the bill, unlike the rest of the Procellariiformes where the tubes run along the top of the bill.
These feathered giants have the longest wingspan of any bird—up to 11 feet (3.4 meters)! The wandering albatross is the biggest of some two dozen different species. Albatrosses use their formidable wingspans to ride the ocean winds and sometimes to glide for hours without rest or even a flap of their wings. They also float on the sea's surface, though the position makes them vulnerable to aquatic predators. Albatrosses drink salt water, as do some other sea birds.

About Ostrich / Struthio camelus

Posted by WishbonE at 1:15 AM

Friday, November 14, 2008

About Ostrich

Ostrich Profile:
Type: Bird
Diet: Omnivore
Average lifespan in the wild: 30 to 40 years
Size: 7 to 9 ft (2.1 to 2.7 m)
Weight: 220 to 350 lbs (100 to 160 kg)
Group name: Herd
Did you know? The ostrich has the largest eye of any land animal. Its eye measures almost two inches (five centimeters) across.

The world's largest living bird, Ostrich (Struthio camelus) is a flightless bird and roam African savanna and desert lands and get most of their water from the plants they eat, they also eat insects, roots, seeds, lizards, or other creatures available in their sometimes harsh habitat. Ostriches ar nomadic groups which contain between five and 50 birds. When threatened, the Ostrich will either hide itself by lying flat against the ground, or will run away. If cornered, it can cause injury and death with a kick from its powerful legs, each two-toed foot has a long, sharp claw. Mating patterns differ by geographical region, but territorial males fight for a harem of two to seven females.

Ostriches usually weigh from 93 to 130 kg (200 to 285 lb), although some male ostriches have been recorded with weights of up to 155 kg (340 lb). The feathers of adult males are mostly black, with white at the ends of the wings and in the tail. Females and young males are greyish-brown and white. The head and neck of both male and female Ostriches is nearly bare, but has a thin layer of down. They have excellent eyesight and acute hearing are the ostrich's most important senses. Like a giraffe the ostrich is an important sentinel for many African grazing mammals such as antelopes, zebras, giraffes and gazelles.

Ostriches live in small herds that typically contain less than a dozen birds. Alpha males maintain these herds, and mate with the group's dominant hen. The male sometimes mates with others in the group, and wandering males may also mate with lesser hens. All of the group's hens place their eggs in the dominant hen's nest—though her own are given the prominent center place. The dominant hen and male take turns incubating the giant eggs, each one of which weighs as much as two dozen chicken eggs. Ostriches are polygamous. The eggs are almost spherical in shape, about 6 inches long and equivalent in volume to about 20 hens' eggs. Such a clutch laid on open ground presents a significant meal to a jackal, the dominant predator. Only about half of the ostrich eggs that are laid hatch out. he completed clutch is incubated by the male at night and the dominant female during the day. The reason for this is that at night the dark feathers of the male ostrich makes detection by predators more difficult. Likewise, during the day the female's lighter brown feathers blend in with the surrounding grassland colors. Shortly before the eggs hatch, the chicks will start calling from inside the shell, so the parents will know them by their calls once they are hatched. The young hatch after 45 days. The chicks run about within minutes of hatching. The parents keep close watch over the chicks constantly. They will leading them to food (seeds and vegetation), water and they will provide shade for them. Even with the protection of the parents only about 1 chick in 10 will survive its first year of life. The chick becomes independent at the age of 1 year.

About Bee Hummingbird - World's Smallest Bird

Posted by WishbonE at 12:57 AM

Friday, November 7, 2008

About Bee Hummingbird - World's Smallest Bird

The male Bee Hummingbird is the smallest known bird in the world. The female, pictured here, is slightly larger. Male bee hummingbirds (mellisuga helenae), which live in Cuba, weigh 0.056 ounces and are 2.75 inches in length. Its body is about the size of a large bee. The bill and tail account for half of this length.

Like all hummingbirds, Bee Hummingbird is a swift, strong flier. hey also spend a higher percentage of their lives flying than any other species. It also can hover over one spot like a helicopter. The bee hummingbird beats its wings an estimated 80 times per second - so fast that the wings look like a blur to human eyes. hey have specially adapted flight muscles, which make up 22 to 34 percent of their total body weight. Mellisuga helenae (and other hummingbirds) are also equipped with a large keel and tapered wings, which aid in flying. As is common among other hummingbirds, their shoulder joints allow their wings to rotate 180 degrees and their small feet and legs can only be used for perching.

The brilliant, iridescent colors of the bee hummingbird's feathers make the bird seem like a tiny jewel. But the iridescence isn't always noticeable. It depends on the angle at which a person looks at the bird. The bird's slender, pointed bill is designed for probing deep into flowers. The bee hummingbird feeds mainly on nectar. With a tongue shaped like a long tube,the bird sucks up nectar-and an occassional insect or spiders - just as if it were using a drinking straw. In the process of feeding,the bird picks up pollen on it's bill and head. When it flies from flower to flower, it transfers the pollen. In this way, it plays an important role in plant reproduction.

Using bits of cobwebs, bark, and lichen, the female bee hummingbird builds a cup-shaped nest that is only about 1 inch in diameter. She lines the nest with soft plant fibers. In this nest she lays her eggs, which are smaller than coffee beans. She alone incubates the eggs and raises the young.

About Hornbills / Bucerotidae

Posted by WishbonE at 1:48 AM

Friday, October 10, 2008

About Hornbills / Bucerotidae

Hornbills (family Bucerotidae) are very distinctive birds, characterized by a long, down-curved bill, sometimes with a casque on the upper mandible. The Bucerotidae include some 57 living species, about 10 of them endemic to the southern part of Africa. Their distribution ranges from Africa south of the Sahara through tropical Asia to the Philippines and Solomon Islands. Most are arboreal birds of dense forest, but the large ground-hornbills (Bucorvus), as their name implies, are terrestrial birds of open savanna. There are 54 species of Hornbills in the world. They comprise the order Bucerotiformes which is sub-divided into 2 families and 9 genera. Hornbills are strictly 'old world' birds meaning their range extends from Africa across India and Asia to Papua New Guinea. They do not occur in the Americas where a similar ecological niche of medium sized species is filled by Toucans. Hornbills come in a large range of sizes from the small Dwarf Red-billed Hornbill (Tockus camurus) weighing in at 111 grams to the Great Southern Ground Hornbill (Bucorvus leadbeateri) standing nearly 3 ft tall and weighing 4190 grams. Hornbills occupy a wide variety of habitat from the Namib Desert to the lushest S. E. Asian tropical rainforest. They have been known to mankind for a long time and feature in many ancient customs and myths. Also, the distinctive features given to their skulls by their large beaks and casques has resulted in these skulls being used in ceremonial head gear.

In ancient Rome they were known as Rhinoceros birds.
Hornbills are the only birds in which the first two vertebrae (the axis and atlas) are fused together. They are also the only bird with a two-lobed kidney - all other birds having a three-lobed kidney. 38-165 cm; bill very large, curved, sculptured, often with casque; bare skin of eye and throat brightly colored; "eyelashes;" wings strong; tail long; legs short; feet broad-soled, syndactyl;

Hornbills are omnivorous with a range of diets from almost wholly carnivorous to almost wholly frugivorous (fruit eating). The large Southern Ground Hornbill is almost entirely carnivorous, feeding on lizards, frogs and small mammals as well as other birds. The much smaller Monteiro's Hornbill (Tockus monteiri) is also virtually entirely carnivorous feeding extensively on insects. At the other end of this continuum, and of more average size are a number of species including the Great Pied Hornbill (Buceros bicornis) and the Narcondam Wreathed Hornbill (Aceros narcondami) which are predominantly frugivorous. Interestingly, all the savannah and steppe species are carnivorous whilst all the frugivorous species are forest dwellers. However, a number of Tockus species are forest dwellers yet primarily carnivorous (insectivorous). Hornbills eat a variety of food, from animals to fruits and seeds. They are omnivorous, eating both meat and fruit in their meals.

People hunt hornbills for food and as a treatment for ailments. The birds play an important role in the customs and traditions of local people. Their feathers, heads, and casques are valued. They are often adopted as local mascots or state birds.

About Ducks

Posted by WishbonE at 2:25 AM

Friday, August 22, 2008

About Ducks

Did you know that a duck's quack doesn't echo? Nobody knows why.
Ducks are birds, they are aquatic birds and members of the Anatidae family, closely related to geese and swans. They are also called "waterfowls" because they are normally found in places with water like ponds, streams and rivers. They are related to geese and swans. The duck is the smallest of them all. Ducks also have shorter necks and wings and a stout body.

Ducks have webbed feet, designed for swimming. Their webbed feet act like paddles for the ducks. The overall bodyplan of ducks is elongated and broad, and the ducks are also relatively long-necked, albeit not as long-necked as the geese and swans. The body shape of diving ducks varies somewhat from this in being more rounded. The bill is usually broad and contains serrated lamellae] which are particularly well defined in the filter-feeding species. In the case of some fishing species the bill is long and strongly serrated. The scaled legs are strong and well developed, and generally set far back on the body, more so in the highly aquatic species. The wings are very strong and are generally short and pointed, and the flight of ducks requires fast continuous strokes, requiring in turn strong wing muscles. Another special thing that the duck has is its water-proof feathers. There is a special gland that produces oil near the duck's tail which spreads and covers the outer coat of the duck's feathers, making it water-proof. Beneath the water-proof coat are fluffy and soft feathers to keep the duck warm.

Ducks are found in wetlands, marshes, ponds, rivers, lakes and oceans. This is because ducks love the water. Some species of ducks migrate or travel longs distances every year to breed. Usually they travel to warmer areas or where the water does not freeze so that they can rest and raise their young. The distance may be thousands of miles away. Ducks are found everywhere in the world except the Antartica which is too cold for them. Domesticated ducks, excepting Muscovies, are all descended from Mallards. Ducks were first domesticated by Chinese many hundreds of years ago. Most farm ducks belong to a species called Pekin.

for a mate or partner in winter. The males will attract the females with their colorful plumage or feathers. The females will then lead the males to their breeding gDucks keep clean by preening themselves. They do this by putting their heads in funny positions and putting their beaks into their body. They preen themselves very often. Ducks usually lookround in spring. The breeding ground will usually be the place where she was hatched. The female builds her nest with grass or reeds or even in a hole in a tree. The male will guard their territory by chasing away other couples. Once the female lays 5-12 eggs, she will start to sit on her eggs to keep it warm so that they can hatch into ducklings. The males on the other hand, will be with the other males. The eggs will hatch within 28 days normally, except for the Muscovy which takes about 35 days to hatch. The mother duck will keep her brood of ducklings together to protect them from predators. Animals like the racoon, turtles, hawks, large fish and snakes will eat the ducklings. Ducklings are able to fly within 5-8 weeks. Their feathers develop really fast. When the young are ready to fly, all the ducks will gather in flocks on large lakes, marshes or the ocean to migrate to their wintering home. When the ducks fly, they usually do so in a "V-shaped" or a long line. The production of eggs are affected by daylight. When there is more daylight, the ducks will lay more eggs. In the months of July to December when daylight is short, they slow down their production of eggs. Sometimes, they stop laying eggs completely during these months. To prevent this from happening, farmers use artificial lighting so that the ducks have about 17 hours of light a day to produce eggs efficiently.

Ducks like other animals are useful to human beings. They provide us with eggs and meat to eat. Some ducks provide us with feathers are used for stuffing quilts and pillows. The feathers are usually from the Eider duck. Thus, the name "eiderdown" for stuffed quilts. The females pluck their feathers from her breast to line her nest. Their feathers are harvested in Iceland where they are found everywhere along the coast. They feed on mussels, sea snails, crabs, shrimps, barnacles, catch fish, dig for snails and eat other small crustaceans and some sea-weeds.

About Peregrine Falcon

Posted by WishbonE at 1:43 AM

Friday, August 15, 2008

About Peregrine Falcon

Falco Peregrinus - The large crow-sized falcon Peregrine Falcon is a powerful and fast-flying hunter of the sky. Peregrine Falcon hunts medium-sized birds such as doves, waterfowl, songbirds and pigeons, dropping down on them from high above in a spectacular stoop. Virtually exterminated from eastern North America by pesticide poisoning in the middle 20th century, restoration efforts have made it a regular, if still uncommon sight in many large cities. Peregrine Falcon has one of the longest migrations of any North American bird. Tundra-nesting falcons winter in South America, and may move 25,000 km (15,500 mi) in a year. Maps of the migration of individual falcons determined by satellite telemetry can be seen at Environment Canada. The Peregrine Falcon is cosmopolitan, meaning that the species is found around the world, from the Arctic to the South America. The subspecies found in the Eastern United States is anatum, and referred to as the American Peregrine Falcon.

The scientific name Falco peregrinus, means "wandering falcon" in Latin ( falcon means hook-shaped (falcate) and may refer to the beak or claws). Indeed, the species' common name refers to its wide-ranging flights in most European languages. The Latin term for falcon, falco, is related to falx, the Latin word meaning sickle, in reference to the silhouette of the falcon's long, pointed wings in flight. People have trained falcons for hunting for over a thousand years, and the Peregrine Falcon was always one of the most prized birds. Efforts to breed the Peregrine in captivity and reestablish populations depleted during the DDT years were greatly assisted by the existence of methods of handling captive falcons developed by falconers. The Peregrine Falcon is a very fast flier, averaging 40-55 km/h (25-34 mph) in traveling flight, and reaching speeds up to 112 km/h (69 mph) in direct pursuit of prey. During its spectacular hunting stoop from heights of over 1 km (0.62 mi), the peregrine may reach speeds of 320 km/h (200 mph) as it drops toward its prey. Many falconers prefer to use the Peregrine Falcon because of its spectacular high speed dives. The male bird is referred to as a tiercel and the female as a falcon.

Peregrine nest ledges are usually on cliffs or sometimes tall buildings and large bridges. The male and female falcon remain paired for life, and renew their bond with courtship activity during late winter and early spring. Their courtship is marked by special flight patterns, and by the male bringing the female food. The female peregrine lays her eggs at two-to-three day intervals, until her clutch has three to five eggs, with four the typical number. She shares the duties of incubation with her mate for approximately 31 days. The eyasses, or baby falcons, hatch after spending about two days "pipping" the shells with the sharp egg tooth on their beaks. At hatching, eyasses weigh approximately 1 ½ ounces, are covered in a fluffy white down, and grow rapidly. Their down is replaced by feathers in three to five weeks and they are essentially full grown at six weeks of age. Mortality in the first year of life is very high. Those few peregrines that survive to old age may reach 12 to 15 years. Most peregrines become sexually mature at two or three years of age. Occasionally egg-laying and territorial behavior may occur earlier. An adult peregrine can reach a speed of over 200 miles per hour in a vertical dive called a stoop; in level flight they average about 60 miles per hour.

Many Peregrine Falcons have settled in large cities, including London, Ontario, Derby, Brisbane and Cologne, and all across the U.S., where they nest on cathedrals, skyscraper window ledges, and the towers of suspension bridges. At least 18 pairs nested in New York City proper in 2005. Over 250 falcons have been released through the Virginia program. In the UK, there has been a recovery of populations since the crash of the 1960s. This has been greatly assisted by conservation and protection work led by the Royal Society for the Protection of Birds. Peregrines now breed in many mountainous and coastal areas, especially in the west and north, and nest in some urban areas, capitalizing on the urban pigeon populations for food.

Superb Fairy-Wren

Posted by WishbonE at 1:35 AM

Thursday, August 7, 2008

About Superb Fairy-Wren

The Superb Fairy-wren (Malurus cyaneus), also known as Superb Blue-wren or colloquially as Blue wren, is a common and familiar passerine bird of the Maluridae family. Sedentary and territorial, it is found across south-eastern Australia. Superb Fairy-wrens are found south of the Tropic of Capricorn through eastern Australia and Tasmania to the south-eastern corner of South Australia. In this range they are seen in most habitat types where suitable dense cover and low shrubs occur. They are common in urban parks and gardens, and can be seen in small social groups. These groups normally consist of one male and several females and young birds.
Superb Fairy-wres grows to a length of 160mm. Superb Fairy-wrens feed on insects and other small arthropods. These are caught mostly on the ground, but may also be taken from low bushes. Males colors black and blue head brown body with dark tail. Females: brown with slight orange/red patch around eye. Breeding mainly from September to January (all year round in northern climes), the female makes a small grass ball nest, almost always in a dense bush. After the nest is built, the female lays 3 - 4 eggs, and once incubated, both parents and non-mated males may feed the nestlings for 10 -14 days until they fledge. This "co-operative breeding" benefits all members of the group.

At the end of the breeding season the α male Superb Fairy-wrens retain their black and blue colours, while other males either don't have the adult plumage yet or loose it through the winter. In the process of moulting, the blue/black feathers are replaced by more greyish ones. In 2007 the breeding season started in July, at which point the males could be seen in their full splendor.
Superb Wrens thrive in environments created by human land use, and are often found in pastures, fields, and gardens. Preferring areas of mixed grassland for foraging, and shrubby cover for nesting and protection, almost all activity like feeding and nest building occurs less than 2 metres off the ground. These small insectivorous birds usually live in social groups of between 6 -12 individuals, normally consisting of a breeding pair, and non-breeding males or females. Social groups are sedentary in a single territory, where they will remain all year round.

About Bald Eagle

Posted by WishbonE at 12:55 AM

Friday, August 1, 2008

About Bald Eagle

The Bald Eagle (Haliaeetus leucocephalus) is a bird of prey found in North America that is most recognizable as the national bird and symbol of the United States of America. This sea eagle gets both its common and scientific names from the distinctive appearance of the adult's head. Bald in the English name is derived from the word piebald, and refers to the white head and tail feathers and their contrast with the darker body. The scientific name is derived from Haliaeetus, New Latin for "sea eagle" (from the Ancient Greek haliaetos), and leucocephalus, Latinized Ancient Greek for "white head. The Bald Eagle is the only eagle species living strictly in North America. They inhabits areas near large bodies of water where there are plenty of fish to eat and tall trees in which to nest and roost. Bald Eagles are monogamous and remain faithful to their mate until death. This sea eagle has two known sub-species and forms a species pair with the White-tailed Eagle. Its range includes most of Canada and Alaska, all of the contiguous United States and northern Mexico. It is found near large bodies of open water with an abundant food supply and old-growth trees for nesting. Before European settlers first sailed to America's shores, bald eagles may have numbered half a million. They existed along the Atlantic from Labrador to the tip of south Florida, and along the Pacific from Baja California to Alaska. They inhabited every large river and concentration of lakes within North America.

Males and females are identical in plumage coloration, however females display reverse sexual dimorphism and are 25 percent larger than males. Body length ranges from 71 to 96 cm (28–38 in). Adult females have a wingspan of up to 2.44 m (88 in), while adult males may be as small as 1.68 m (66 in). Adult females weigh approximately 5.8 kg (12.8 lb), males weigh 4.1 kg (9 lb). The Bald Eagle can have a wing span of up to eight feet and can weigh up to 15 pounds. Females lay one to three eggs annually in the spring time, and the incubation period is approximately 35 days. The average lifespan of Bald Eagles in the wild is around 20 years, with the oldest living to be about 30. In captivity, they often live somewhat longer. In one instance, a captive individual in New York lived for nearly 50 years. As with size, the average lifespan of an eagle population appears to be influenced by its location.

The Bald Eagle prefers habitats near seacoasts, rivers, large lakes, and other large bodies of open water with an abundance of fish. Studies have shown a preference for bodies of water with a circumference greater than 11 km (7 miles), and lakes with an area greater than 10 km² (3.8 square miles) are optimal for breeding bald eagles. By the 1930s, people became aware of the diminishing bald eagle population, and in 1940 the Bald Eagle Act was passed. This reduced the harassment by humans, and eagle populations began to recover. Bald eagles were officially declared an endangered species in 1967 in all areas of the United States south of the 40th parallel, under a law that preceded the Endangered Species Act of 1973. imageThe Endangered Species Act was signed into law in 1973 by President Richard Nixon. This landmark legislation is regarded as one of the most comprehensive and important wildlife conservation laws in the world.

Causes of Bald Eagle death from fatal gun shot wounds by careless and ignorant recreational hunters, three pellets can kill an eagle. Collisions with vehicles and lead poisoning from eating wounded deer, ducks, and other game which eluded the hunter and later died. Starvation where the food is scarce also add to their death cause. The electrocution from taking off and landing on power poles when their large wings bridge two wires, resulting in fatal burns or heart failure.

One of the world's biggest wildlife restoration efforts was beginning to take hold for Bald Eagles. By protecting habitats, banning the use of DDT and other pesticides, and rearing young eagles by hand and then releasing them into the wild, Americans helped their national symbol retake the skies. Today, thanks to efforts like these, there are an estimated 12,000 eagles -- and more than 2,000 nesting pairs -- in the lower 48 states. The recovery was so pronounced, in fact, that in 1994, government officials downgraded the eagle from endangered to threatened. The Bald Eagle is still far from secure. Dozens are still shot every year, and hundreds more lost to collisions with power lines and poisoning. Still, the recovery of the American Bald Eagle has shown people around the world that they need not stand idly by and watch these magnificent birds make a final flight into the sunset.

Lovebirds / Agapornis

Posted by WishbonE at 12:24 AM

Thursday, June 12, 2008

Lovebirds / Genus Agapornis

Lovebird is the commonly used name for the genus, Agapornis (from the Greek agape, for love, and ornis, for Bird), and can refer to any of the nine species of the genus. They are a very social and affectionate parrot. The name Lovebird stems from these birds' bright, caring personalities. The lovebird is a small stocky parrot between 5.1-6.7 inches (13-17 cm). They have a large bill and a tail that is either round or square. Their average life span is between 10-12 years with some living even longer. The oldest recorded lovebird lived 17 years, and we have had one person state that their lovebird has lived for 25 years.

The different species of lovebird are identifiable by their colors and markings. They vary greatly in their coloring, and each species can be viewed for their unique combinations. Younger birds are duller in color and they have black in their beaks. The young birds coloring intensifies as they reach maturity. Regardless of the species, mature lovebirds are gorgeous parrots!

These petite 'pocket parrots' are very intriguing! Though lovebirds are not going to learn a lot of tricks or necessarily want to have a lot of handling, they are very flamboyant, very social with both their keepers and their mate, and are wonderful birds to observe and enjoy.

Lovebirds are very suited to captivity. Not only do they have a good disposition, these charming, brilliantly colored little pets are very hardy and easy to care for. They can also provide you with a successful breeding experience.
Their voice apparatus allows a wide range of articulations, including the imitation of the human voice. Although they are not known to be great talkers; and most never learn to talk at all. Eight of the nine lovebird species come from Africa, the remaining one from Madagascar.
Lovebirds are very vocal birds, making loud, high-pitched noises. Some make noise all day, especially during the first morning hours.

Lovebirds have the fun personality of parrots while being manageable due to their small size. They are true clowns, playing for hours at a time. They love hanging from their toys, riding on your shoulder and playing with your necklaces.
Lovebirds have the potential to make great pets for those who have the patience and time required of any parrot species. Because of their inclination to bond, they can form great long-term relationships with people. Lovebirds are healthier and more energetic than some other parrot species.
Provided with space, toys, and love, lovebirds can become cherished companions. They love to snuggle and often preen their favorite people. An important tip for lovebird owners is to regulate the amount of time spent with them. If you devote hours per day to your lovebird for several weeks because it's new and exciting and then cannot for some reason you can end up with a very temperamental lovebird on your hands.

Lovebirds require a variety of food, such as pellets, fruits, and vegetables. As a regular food, pellets are recommended, as the millet food generally sold in pet stores has too much fat in it and is not a significant source of nutrition. Pellets specially made for birds provide a well-balanced diet. Fresh greens are also extremely beneficial if not essential.

Lovebirds, like all birds, are very adapt at concealing their illness. This is a self-preservation mechanism, as the sick and the weak are the ones predators will focus on. By the time your lovebird looks ill, you can assume that your pet is seriously sick and is likely to deterioriate quickly unless appropriate treatment is provided.
By observing your lovebird daily you will learn its normal behavior and you will be able to notice anything out of the ordinary. Below is a list of things to look out for as possible indicators of disease / illness; and a vet may need to be consulted.

Lovebirds love making nd courtship begins when the male feeds the female. Then mating will happen which may be lengthy and repeated several times a day for several days. The male climbs onto the females back, often holding on to her flight feathers for a good grip.

Male lovebirds have no external sex organs, but they do have two testes. In the breeding season, the male's testes grow hundreds of times bigger. The female bird's ovaries also grow larger.
The male keeps sperm in their cloaca (the exit hole for most body fluids) and gives it to the female by pressing their cloaca together. This is how the eggs are fertilized.
Next the nest area is selected and nest materials are brought to it. The female can become very protective of this area. Eggs can be laid as early as 3 to 5 days after mating.

Lovebirds are also very active, and love to chew things. When they are let out of their cage, it is wise to watch them carefully and protect any furniture, electrical wiring or anything else that they could possibly chew on. Also they are known to learn how to open their cages and get out on their own and roam about then go back into their cages.
Lovebirds are all of the genus Agapornis and can produce offspring with other lovebirds within the same genus. The cross-species hybrids are often sterile. It is recommended to only place birds of the same species together, or of the same sex, for the sake of the potentially faulted hybrid offspring.

Recent Comments

Articles and Contents Republishing Policy

This blog provides articles and information about pets and animals. Readers, publishers and visitors are allowed to share, republish or reprint articles or partial contents found in this blog and should kindly follow the following terms and conditions;
  • You should also provide free access to the articles or contents and should be sold at any manner.
  • Upon copying/re-publishing, you should also include a reference to the author and the site.
  • You should provide direct link/s to the certain page or homepage of the site.
  • When translating to other language and republishing any contents from this site, the above terms should also be observed.
  • For any other concerns about republishing, please email the author at pet.safe2@gmail.com
Here's the code for link Reference upon republication:

It should be look like this: Animal articles courtesy of http://about-animals-planet.blogspot.com.